Wat zijn de Yule nachten en welke rituelen horen daarbij?

Wat zijn de Yule nachten

De Yule nachten, misschien heb je er wel eens van gehoord? Het zijn de nachten en de dagen tussen 20 december en 1 januari. Het begin van de winter in de aanloop naar het nieuwe jaar. Magische dagen, waarvan de nachten nog lang zijn. En boodschappen in zich hebben voor het nieuwe jaar.

Wat zijn de Yule nachten?

Tijdens de winterzonnewende Op 21 december bereikt de zon het laagste punt ten opzichte van de aarde. En deze lijkt enkele dagen niet van positie te veranderen. Tot de zon op 25 december weer omhoog lijkt te komen. De dag, waarop het kind van het licht geboren wordt. Daardoor wordt het kerstfeest in veel streken Joel feest genoemd, dat afgeleid is van de Yule nachten. Ook al is de viering van de terugkeer van het licht, veel ouder dan de viering van de geboorte van Christus.

De Yule nachten zijn niet verbonden aan een religie. Het is de viering van een natuurverschijnsel. Dat ook invloed heeft op ons als mens. Het is een tijd van inkeer, van stilte. De tijd van de wijding en de zegeningen. Van dat wat zich in het nieuwe jaar zal onthullen. Sta erbij stil, mediteer en let op je dromen. En bereid je voor op het jaar dat komen gaat. Het helpt je de donkerte van de donkere dagen te gaan waarderen als een vruchtbare tijd van voorbereiding.

Het geheim van de Yule nachten: boek

Boek: Het geheim van de Yule nachten

Jeanne Ruland schreef het boekje ‘Het geheim van de Yule nachten‘. Je leest in haar boek vooral veel feiten. Andere benamingen en oude gebruiken in de Noordelijke landen van Europa. En daarnaast ook mooie vragen die je in deze tijd aan jezelf kunt stellen. Zodat je achter je kunt laten wat je niet meer dient. En je voor kunt bereiden op wat er komen gaat in het nieuwe jaar.

“In de Yuletijd staan alle poorten naar andere dimensies en werelden open. Dit brengt ons dicht bij onze voorouders, bij onze eigen energie en gevoelens en dichtbij de engelen en natuurkrachten. Zij verbinden ons met ons hogere zelf.”
Jeanne Ruland

Stel jezelf in deze tijd vragen over jouw leven

Jeanne schrijft over de vragen die je jezelf kunt stellen in deze magische tijd. Ik geef een paar voorbeelden:

  • Op welk fundament sta je?
  • Wat wil genezen? En wat heb je daarvoor nodig?
  • Wat zijn jouw kernwaarden
  • Wat laat je los in dit oude jaar?
  • Wat is het doel van mijn leven?
  • Wat vind ik belangrijk in mijn leven?
  • Waar besteed ik tijd en energie aan?
  • Waar ben ik dankbaar voor?

En nog veel meer vragen, die je helpen om met een schone lei en heldere plannen het nieuwe jaar tegemoet te gaan.

Voorbereiding en werkboek

Zorg voor deze Yule nachten dat je huis opgeruimd is, of begin daar anders alsnog aan. Maar let op dat je dat overdag doet. Want de nachten zijn voor stilte, meditatie en wierook. Breng geleende spullen terug. En bedenk wie of wat je los zou kunnen laten voor een beter leven. Wil je er eerst alles over weten? Lees het boek dan eerst goed door. Misschien wil je daar het komende jaar alle tijd voor nemen. Je kunt al in september of oktober beginnen met de voorbereidingen.

Werkboek Yuletijd nachtboek

Wegwijzer door de magische wintertijd

Aedith Hagenaar schreef in aanvulling op ‘Het geheim van de Yule nachten’ en handig werkboekje: ‘Yuletijd nachtboek‘. Waar je elke dag vragen kunt beantwoorden. Over wat je droomde, wat je meemaakte en wat voor weer het was in de Yuletijd. Alles heeft invloed op het jaar dat komen gaat. En daarbij representeert de eerste Yule nacht -en dag- de maand januari van het volgende jaar, de tweede februari en zo verder.

Als je jouw ervaringen en ingevingen opschrijft, krijg je een mooi boekwerkje. Je kunt het als leidraad gebruiken voor het nieuwe jaar. En sturing geven, zodat je dromen kunt verwezenlijken. Door ze bijvoorbeeld in de juiste maand na te jagen. Voor alles is een goede tijd. Voor rust, nieuwe activiteiten en het vinden van liefde. Gebruik je deze magische tijd op de juiste manier? Dan kun je meer bereiken in het nieuwe jaar.

In het Yuletijd Nachtboek van Aedith Hagenaar schrijf je elke Yule nacht en dag op wat je droomt en meemaakt. Ze geven een voorspelling voor het komende jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.